Nyheter
Hytteprodusentene bidrar massivt til lokalsamfunnene:
– Enorme ringvirkninger lokalt
Leve Hytter i Gudbrandsdalen er en av mange norske hytteprodusenter som bidrar med mange tusen lokale arbeidsplasser, betydelige summer i kommunale inntekter, milliarder til lokalt næringsliv og økt bolyst for lokalsamfunnene.
– Det er mange rapporter som med tydelighet dokumenterer hvor viktig den norske hyttekulturen er for mange kommuner i distrikt-Norge. Dette må vi ta med i det store regnskapet når vi diskuterer hyttene i Norge, sier Arve Noreng i Faun Gruppen – en av landets største hytteprodusenter.
Noreng representerer en bransje som har fått en del kritikk siste årene. Sammen med sekretariatsleder i Norske Hytteprodusenters Forening (NOHF), Olaf Olstad, mener han at bransjen må tåle et kritisk søkelys, men mener undersøkelser som dokumenterer den positive betydningen hyttene har for mange lokalsamfunn, også må være med, for å nyansere debatten.
Olstad og Noreng viser til flere undersøkelser som dokumenterer både sysselsetting, lokale inntekter og sosiale tilbud, som positive konsekvenser av den norske hyttekulturen:
En undersøkelse blant fritidsboligeiere i Midt-Gudbrandsdal gjort av Norsk Turistutvikling i 2022 viser at hver hytte i gjennomsnitt legger igjen ca 143.000 kr (eks. mva.) hvert år i lokale varer og tjenester. 8 800 fritidsboliger legger dermed igjen anslagsvis mer enn 1,2 milliarder kroner (eks. mva.) i Midt-Gudbrandsdalen hvert år.
Den samme undersøkelsen dokumenterer at i tillegg legger de 8800 fritidsboligene igjen ca. kr 48 000 (eks. mva.) utenfor regionen ved kjøp av varer og tjenester i tilknytning til fritidsboligen og fritidsboligoppholdet.
– Denne rapporten viser at hver hytte bruker nærmere 200.000 kroner hvert år, lokalt og i andre regioner. Om vi løfter disse tallene til nasjonalt nivå blir det tydelig hva 450.000 hytter betyr for den norske sysselsettingen og økonomien, sier Arve Noreng.
– Vi snakker om mange milliarder kroner og mange titusen arbeidsplasser. Mange tusen nordmenn flytter altså sin pengebruk fra de store regionene til distriktene, påpeker Olaf Olstad.
En rapport fra analyseselskapet Menon Economics viser at bygging av fritidsboliger i kommunene Trysil, Ringebu, Øyer og Øystre Slidre bidro til over 1 mrd. kroner i regional verdiskaping for de fire kommunene til sammen i 2023. Verdiskapingen av deltidsinnbyggernes forbruk anslås samlet til nesten 1,7 milliarder kroner samme år.
Den samme rapporten dokumenterer at hyttene genererer mer enn 1000 lokale arbeidsplasser i Valdres-regionen.
Menon Economics har også sett på Vinje kommune, Norges fjerde største hyttekommune. Her viser tallene at hyttene og reiselivet i 2016 dannet grunnlag for 23 prosent av den totale sysselsettingen i kommunen. Nær hver fjerde arbeidsplass var altså tilknyttet hyttene og reiselivet.
– Dette er bare noen av undersøkelsene som er gjennomført de siste årene som med tydelighet viser hvor mye den norske hyttekulturen betyr for mange lokalsamfunn. Hyttene bidrar med mange tusen arbeidsplasser, de legger igjen store summer til det lokale næringslivet, de bidrar til økte kommunale inntekter og det sosiale tilbudet lokalt blir bedre med hyttene, konkluderer Olaf Olstad.
Leve Hytter er en av medlemsbedriftene som ved hjelp av den norske hyttetradisjonen genererer store gevinster lokalt i regionen de holder til.
– I følge DNB ringvirkninger – en digital webbasert tjeneste som viser hva ulike bedrifter bidrar med lokalt – ser vi at Leve-selskapene Leve Hytter, Leve Montasje, Leve Leiligheter og Leve Leiligheter Prosjekt bidrar med 43 millioner kroner til samfunnet i løpet av et år, sier Olaf Olstad.
Dette tilsvarer til sammen:
∙ 40.559 tannlegebesøk
∙ 57 politiutrykninger
∙ 577 måneder pappaperm
∙ 222 lekeplasser
Hevdet hyttene genererer få arbeidsplasser
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (i midten) terget på seg publikum og paneldeltakere under...
Hyttene bidrar til sysselsetting og økonomisk bærekraft i distriktene
Undesøkelser fra Vinje og Ringsaker viser at den norske hyttetradisjonen skaper mange varige...
Hytteprodusentene frykter konsekvensene av økte trevarepriser
De norske hytteprodusentene (NOHF) frykter for konsekvensene av den voldsomme prisøkningen på trelast. Nå har foreningen meldt prisøkningen inn til Konkurransetilsynet, for å få en oppklaring om prisøkningen er innenfor lovverket.
Her er tabellen som viser at Prognosesenteret tar feil
Prognosesenteret hevder det bygges 7500 nye hytter i Norge hvert år, men statistikk fra Statistisk...
Endelig noen som ser hva norsk hyttekultur bidrar til i distrikts Norge.
Når professor Håvard Teigen ved Handelshøgskolen i Innlandet i et debattinnlegg på GD.no 6....
Forventer enorm økning i utenlandske turister til Norge:
- Utleie kan bli en «gullgruve» for mange hytteeiere.Utleie av hytte kan bli rene gullgruve i...
Gode tips for hytteeieren:
- Hytta har mange verdier som ikke kan måles i penger Hytte er mer enn en økonomisk god...
Vedums påskebeskjed: Bygg flere hytter!
Vedum kan ikke sette likhetstegn mellom å bygge flere hytter i Hallingdal og naturkrisen, hevder...
NOHF «2.0» er etablert!
Solid oppmøte, mye engasjement, nyttige foredrag og gode innspill fra medlemmene var...
Hyttene bidrar til flere tusen arbeidsplasser i mange fraflyttingstruede distriktskommuner
Norske Hytteprodusenters Forening mener debatten om hytter og bærekraft er for snever. – Vi skal...
– Hyttetradisjonen er et viktig redskap mot avfolking i distriktene!
- Den norske hyttekulturen er svært viktig som motkraft til avfolkning og gjengroing i...