Du kan dra på hytta med god samvittighet dersom størrelsen på klimaavtrykket i påskeferien er viktig for deg. Undersøkelser viser nemlig at hytte som ferie og fritidsform er en av de aller minst miljøfiendtlige ferieformene.

Under pandemien ble det reist betydelig mindre blant nordmenn, som på grunn av utreiseforbud måtte finne andre alternativer enn cruise, storbyferie og chartertur til utlandet. Denne endringen i reisemønster betød en nedgang i CO 2-utslipp forbundet med turisme på hele 60 %.

Det var naturligvis gode nyheter for alle som er opptatt av klimagassutslipp og klodens tilstand. Lange flyreiser og cruise er verstingene når det handler om utslipp i feriesammenheng. Derfor sank utslippene dramatisk da grensene ble stengt.
Selv om utenlandsreisene er tilbake for fullt, er det mye som tyder på at nordmenn i stor grad velger hytta i påsken, også etter pandemien.

64 % drar på hytta
– Påsken er synonymt med hytteliv for veldig mange. Det er en tid for å være sammen i kjente og kjære omgivelser, hvor mange har kvalitetstid med venner og familie. Av de som planlegger påskeferie i Norge er det 64 prosent som vil dra på privat hytte, sier fungerende bransjedirektør for Reiseliv i Virke, Jessica Bollnert til NTB.

Virkes store reiseundersøkelse «Reisepuls» kartlegger nordmenns ferievaner. Den viser at 20 prosent av de som planlegger påskeferie som sier at årets påskeferie går utenlands.

Det som er aller viktigst for nordmenn er å få tid sammen med familie og venner i påskeferien:  
– Nordmenn prioriterer å ha ferie. Det handler ikke utelukkende om å reise langt eller gjøre noe unikt hver gang. Vi ser at hele 85 prosent av de som planlegger påskeferie oppgir samvær med familie og venner som er hovedformålet med påskeferie, sier Bollnert.  
– Denne konklusjonen samstemmer med tilbakemeldinger fra våre medlemmer. Undersøkelser vi har gjort viser at en vesentlig andel av de som kjøper ny hytte ser for seg et sted hvor familie og venner samles, sier Olaf Olstad i Norske Hytteprodusenters Forening.
– Hyttene brukes trolig av mange flere enn man kan tro. Deling av hytte er stadig mer vanlig blant de som kjøper hytte nå, sier han.

Olstad mener hyttene får ufortjent mye negativ omtale når det dreier seg om klima og natur. Han peker på at den norske hyttetradisjonen er unik og har mange positive sider han mener må løftes frem:
– Det er utvilsomt positivt for klimakampen at nordmenn velger hytteferie hjemme, fremfor flyreiser til utlandet. Undersøkelser dokumenterer tydelig at hytta er en av de minst klimafiendtlige ferieformene. Det må vi ikke glemme når vi diskuterer hyttenes rolle i Norge.

Østfoldforskning (nå Norsus) er en av aktørene som har sett på klimagassutslipp i forbindelse med ulike ferieformer. Undersøkelsen ble gjennomført i 2018, på bestilling fra Norges Caravanbransjeforbund, som ønsket å se hvordan bobilen kom ut miljømessig. I undersøkelsen heter det:
«På oppdrag fra Norges Caravanbransjeforbund (NCB) har Østfoldforskning laget et klimaregnskap der bobilen sammenlignes med andre transport-, fritids- og ferieformer. Målet var å finne ut hvor store klimagassutslipp aktivitetene i en bobil medfører sammenlignet med andre former for ferie- og fritidsutfoldelser. I undersøkelsen er det sett på utslipp knyttet til å tilbringe
én uke med følgende ferieformer:»

·         Hjemmeferie
·         Fottur på fjellet
·         Tur til hytte ved sjøen
·         Campingferie med campingvogn
·         Campingferie med bil og telt
·         Bobilferie
·         Storbyferie
·         Tur langs norskekysten med båt
·         Chartertur til Syden
·         Cruiseferie

Cruiseferien pekte seg ut som den soleklare «verstingen», med et klimagassavtrykk hele ni ganger høyere enn nestemann på lista – charterferie til syden.

Større avtrykk
I den andre siden av skalaen finner vi hytteferie hjemme i Norge. Det bare hjemmeferie og campingferie med bil og telt som legger lavere avtrykk.
Bobilferie, storbyferie, chartertur, båtferie, og cruiseferie lager alle større avtrykk enn hytteferien. Logisk nok, vil mange tenke, ettersom de alle baserer seg på bruk av fossilt drivstoff.

Miljøvennlig ferieform
– Dette er nok ganske innlysende for de fleste, men for hyttebransjen er det viktig å løfte frem slike positive sider ved den norske hyttekulturen. Undersøkelsen synliggjør at nordmenn som velger hytta fremfor utenlandsreiser med fly eller båt i stor grad velger miljøvennlig ferie- og fritidsform, sier Olaf Olstad i NOHF.

Han mener ferieundersøkelsen tydeliggjør at hytta er et smart valg for de som er opptatt av å sette lavest mulig klimagassavtrykk i ferien.
– Og dersom vi klarer å dele de hyttene som allerede eksisterer i dag, så vil den norske hyttekulturen bli enda grønnere. Når mange kjører elbil til hytta, så blir totalen svært positiv sammenliknet med andre alternativer for ferie og fritid, slår han fast.

Hyttedeling
Forskere mener nordmenn i større grad enn tidligere er positive til å dele hytta med andre og  Vestlandsforsking peker på at hyttedeling bare kunne ha en miljømessig positiv effekt på arealbruk og klimautslipp dersom det blir substitutt for verre alternativ, som for eksempel at brukerne eier hver sin hytte eller at de flyr langt på ferie.
– De som kjøper ny hytte er betydelig mer interessert i å dele hytte med andre, enn generasjonene tidligere. Det er en god utvikling. Fjellet i Norge har trolig aldri vært en så populær destinasjon som nå, spesielt blant utlendinger. For de som ønsker å tjene ekstra penger å på leie ut hytta si, er det gode muligheter.
– Økt hyttedeling og fortsatt god interesse for å feriere hjemme i Norge er gode nyheter for alle som er opptatt av natur og klima. Selv om hyttene bare beslaglegger 0,17 % av Norges areal, er hytteprodusentene opptatt av at disse utnyttes best mulig, slik at mange nordmenn kan oppleve den fine norske hyttekulturen, sunne fritidsaktiviteter og norsk natur, foran klimafiendtlige utenlandsreiser, sier han.

De norske hytteprodusentene har revidert strategien og bærekraft har i lang tid vært en del av virksomheten. Turisme og ferievaner er en del av dette regnestykket. Det er også økonomisk bærekraft.
– Hyttene bidrar til mange titusen arbeidsplasser og gode inntekter for kommunene. Når vi legger til de lave klimagassutslippene sammenliknet med andre aktuelle ferieformer, så mener vi hyttene fortjener et bedre rykte, sier Olaf Olstad.